ENERGIEPRESTATIE COËFFICIENT (EPC)

Een EPC berekening is een indieningsvereiste bij een vergunningsaanvraag en wordt ook wel Energie Prestatie Gebouw (EPG) berekening  genoemd. Bouwplanmaker maakt deze berekeningen. Binnenkort gaat de regelgeving rondom de EPC berekening wijzigen, waarbij een certificering is vereist. Wij zorgen ervoor dat we tegen die tijd gecertificeerd zijn voor de uitvoering hiervan.

Duurzaamheid

Voor een EPC berekening wordt de schil van een gebouw uitgerekend, in combinatie met de installaties, zodat u weet welke maatregelen het meeste effect hebben. We nemen diverse duurzaamheidsopties hierin mee. Bouwplanmakers zorgt voor twee varianten met een basisambitie en een duurzaamheidsambitie die voldoen aan het bouwbesluit. Zo kunt u zelf aan de knoppen draaien. U kunt bijvoorbeeld kiezen om een hoogwaardige isolatiewaarde in de gevels toe te passen, zodat er minder zonnepanelen nodig zijn. Of u kunt bijvoorbeeld kiezen voor een warmtepomp, zodat u geen douchewaterterugwinning hoeft toe te passen.

Nul Op Meter (NOM) woning

Bouwplanmakers heeft verschillende NOM woningen gerealiseerd. Een nul-op-de-meter ofwel NOM woning is energieneutraal en levert de bewoners een besparing op de kosten voor energie op.

Bouwplanmakers hanteert voor woningbouw de rekeningmethodiek, zoals die is opgesteld door Woningborg. Uitgangspunt is dat de woning zelf de benodigde energie opwekt. Hierbij wordt als eis gesteld dat naast de energie die nodig is voor het gebouw zelf (gebouw gebonden verbruik), ook de energie moet worden opgewerkt ten behoeve van de gebruiker (gebruiksgebonden gebruik). Denk hierbij aan bijvoorbeeld een wasmachine, koffiezetapparaat of televisie. Dit betekent dat minimaal 3150 Kw uur opgewekt moet worden.

Energie Prestatie Vergoeding (EPV)

Voor een woningbouwvereniging maakt Bouwplanmakers naast een EPC berekening ook een EPV berekening. Dat is de Energie Prestatie Vergoeding. Sinds 2016 is de huurwet veranderd. Woningbouwverenigingen kregen toen de mogelijkheid de extra investering voor de NOM woning woning via de huurder te verrekenen. De huurder hoeft dan geen energiekosten te btalen aan de energieleverancier, maar aan de woningbouwvereniging. De woning verbruikt dan geen energie meer en dat is winst voor iedereen.